Artnit

Sreda, 24 Maj 2017 11:00

Pirova pobeda Istaknut

Nikola Pusen - Spašavanje Pira Nikola Pusen - Spašavanje Pira

Izraz Pirova pobeda je dobio naziv po grčkom kralju Piru, koji se u III veku pre nove ere suprotstavio jakoj i bogatoj Rimskoj republici, a vezan je za bitku kod Auskula. Iako ovaj izraz potiče iz vojne terminologije koristi se i za opisivanje sličnih fenomena u nekim drugim oblastima društvenog delovanja, kao što su politika, ekonomija ili sport. Takođe, ovaj izraz se koristi i kada želi da se naglasi da je neko ostvario cilj koji je želeo, ali je za to platio visoku cenu i umesto sreće zbog postignutog uspeha, preovlađuje nezadovoljstvo.

Da bi zaštitio grčku koloniju u Tarentu, kralj Pir je 280. godine pre n. e. potukao Rimljane u bici kod grada Herakleje u Lukaniji, sa 25 000 vojnika i 20 slonova. Ohrabren ovom pobedom, on kreće u dalji pohod kroz Lukaniju, Samnitiju i Kampaniju sve do Lacija i 279. godine pre n. e. se ponovo sukobljava sa Rimljanima kod Auskula u Apuliji. Plutarh i drugi istoričari onog doba pišu da je kralj Pir u ovoj bici pretrpeo ogromne gubitke. Ali, kada su ga nakon sumnjive pobede laskavci iz njegove svite počeli hvaliti i slaviti prema legendi kralj Pir je rekao: "Još jedna takva pobeda i mi smo propali."

Iako je pobedio kod Auskula kralj Pir je bio prisiljen da uputi izaslanike u Rim i potraži mir, a pošto je Senat odbio njegovu ponudu, povlači se na Siciliju. U bici kod Beneventa 275. godine pre n. e. Rimljani mu zadaju odlučujući udarac. Poslednjim snagama on pokušava da osvoji Peloponez, ali gine 272. godine pre n. e. u ratu sa Spartom prilikom napada na Argos.

Pročitano 2062 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 15 Novembar 2020 12:07

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Pirova pobeda