Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 02 April 2017 11:39

Američki san - fantomska prilika za uspeh Istaknut

Američki san je velika osnova američke kulture. Ovaj koncept predstavlja verovanje da svi Amerikanci, bez obzira na uslove njihovog rođenja, imaju jednaku šansu da postignu uspeh, što često vodi do primera "od siromaha do bogatstva". Kada se govori o njemu često se vezuje za prvu polovinu XX veka. Uprkos tome, američki san je isto toliko relevantan za američku kulturu danas kao što je bio u prošlom veku.

Današnje značenje termina američki san skovao je istoričar i pisac Džejms Traslou Adams, koji je u svom delu iz 1931. godine Ep o Americi opisao "san o zemlji u kojoj bi život bio bolji, bogatiji i ispunjeniji za svakog, sa mogućnostima za napredak za svakog u skladu sa postignućima". Ali, vrednosti koje je naglašavalo američko društvo postojale su mnogo pre nego što je ovaj termin nastao. Ideja potiče iz Deklaracije o nezavisnosti u kojoj se ističe da su "ljudi stvoreni jednaki i od Stvoritelja nagrađeni pravima poput života, slobode i potrage za srećom".

Sredinom XX veka, u doba intenzivnog ekonomskog rasta izraz američki san je bio posebno popularan. Njegovoj popularnosti je doprinela i većina revolucionarnih izuma iz XIX veka, koja je tridesetih godina XX veka došla u domaćinstva. To su bili telefon, električna energija, voda u svakom domu, motorna vozila.

Koncept američki san po mnogim autorima označava paukovu mrežu neoliberalnog kapitalizma. Iako je njegova osnova bilo ukidanje restrikcija putem klasa, kasta, religija, rasa ili etničkog poretka iz njega je nastala potlačenost i podređenost pojedinca društvenom sistemu, koji je zasnovan na bespoštednoj borbi, rivalstvu, krutoj hijerarhiji i lažnim vrednostima. Fantomska prilika za uspeh i napredak kroz težak i odgovoran rad koju naglašava američki san tako je postala kočnica za promene u društvenom sistemu.

Pročitano 1988 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci