Artnit

Četvrtak, 16 Februar 2017 11:56

Džejms Džordž Frejzer - Zlatna grana Istaknut

Dizajn korica knjige Zlatna grana Dizajn korica knjige Zlatna grana

Britanski antropolog Džejms Džordž Frejzer je najpoznatiji po svom delu Zlatna grana. Ovo delo je objavljeno u dva toma 1890. godine sa podnaslovom Studija komparativne religije, a zatim prošireno na 12 tomova u periodu od 1911. do 1915. godine, koja su objavljena pod podnaslovom Studija o magiji i veri. Frejzer ističe da je napredak univerzalan za sve religijske sisteme i društva, od magijskih rituala preko višeg stupnja religije do naučnog razumevanja. Ovaj razvojni "trokorak" je i danas jedna od teorija antropologije koja nije osporena u potpunosti, a uticaj ovog dela je bio veliki u XX veku i izvan oblasti antropologije, na primer u psihologiji, poeziji, prozi, drami.

Osnova dela Zlatna grana je mit o vladavini sveštenih kraljeva u šumi posvećenoj Dijani, na obali jezera Nemi, u albijskim brdima u Italiji. Da bi postao svešteni kralj potencijalni naslednik je morao da sa vrha jednog drveta odlomi granu imele (zlatnu granu) i ubije svog predhodnika. Zato je Dijanin sveštenik živeo u stalnom strahu od pretendenta na njegov položaj i sa isukanim mačem danonoćno čuvao drvo na kome je bila grana imele. Iz ove osnove izašla su pitanja zašto je Dijanin sveštenik morao da ubije svog prethodnika, a pre nego ga ubije sa određenog drveta odlomi granu.

Zlatna grana je monumentalna studija o uporednom folkloru, magiji i religiji. U njoj su istaknute paralele između obreda i verovanja, sujeverja i tabua u ranim kulturama i onim u hrišćanstvu. Frejzer pokušava da definiše zajedničke elemente verskih uverenja i naučne misli, raspravljajući o plodnosti obreda, ljudskom žrtvovanju, umirućem bogu, žrtvenom jarcu i mnogim drugim simbolima i praksi čiji uticaji su se produžili i na kulturu XX veka.

Džejms Džordž Frejzer se ne slaže sa popularnim mišljenjem da je primitivni život bio jednostavan, pokazujući da je divljak upleten u zbrku magije, tabua i sujeverja. Istražujući načine mišljenja od magijskog do religioznog i na kraju do naučnog, on otkriva evoluciju čoveka od divljaštva do civilizacije, od modifikacije njegovih čudnih i često krvoločnih običaja do ulaska u trajne moralne, etičke i duhovne vrednosti.

Pročitano 5472 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Džejms Džordž Frejzer - Zlatna grana