Artnit

Subota, 14 Januar 2017 12:05

Dragiša Vasić - “Srbin je fizički veličanstven i od njihove seljačke snažne rase oni podižu ovu vrstu osobitih boraca“ Istaknut

Srpski vojnici na Solunskom frontu Srpski vojnici na Solunskom frontu

Heroizam je zdravlje na prvom mestu, i nije potrebno na tome se zadržavati. Legendarni junaci, to su ljudi herkulovske snage. Ovaj narod imao je herkulsku snagu. “Srbin je fizički veličanstven i od njihove seljačke snažne rase oni podižu ovu vrstu osobitih boraca“, pisao je g. Polar, koga smo napred naveli i koji je video Srbe posle dugogodišnjih ratnih napora. A imati herkulsku snagu znači: imati veru u svoju mišicu, u svoju nadmoćnost, u sebe. Ta neumorna seljačka mišica, koja je u običnom životu savlađivala sve napore, nije znala ni za sumnju ni za strah. Kad je ostavila plug i dohvatila pušku, njoj se učinio ovaj novi alat igračka. I tako se nacionalna energija, udružena sa ponosom tradicije, beše uputila ka Pobedi. Dve strašne sile bile su se spojile.

Heroizam to je skromnost, na izvestan način. Mi ćemo izneti jedno tvrđenje koje nam niko ne može osporiti, a to je da od sve one vojske što se nalazila na Solunskom frontu, nijedna nije dočekala zimu 1917. sa više mirnoće i spokojstva i sa više vedrine čak, nego što je nju dočekala srpska vojska. Svi su s čuđenjem tada tražili da objasne: zašto se jedna vojska, koja u ratu dočekuje jednu zimu više od ostalih, pokazuje osetno zadovoljnijom od ostalih?

Tek pred zimu 1917. srpski je vojnik doživeo da približno stane sa drugima u pogledu svojih prava; tek tada otpočelo se od njega zahtevati samo ono što se smelo tražiti od čoveka i tek u to vreme on je osetio pažnju koja se duguje čoveku. Pre toga, od njega se uvek zahtevalo više nego što se imalo prava tražiti i njemu se nije činila ona pažnja, koja mu se dugovala. Nikad ranije on nije pitan, a možda je tako moralo da bude, može li on ono što se od njega traži, i nikad ranije ovaj čovek nije smeo misliti da pored svojih dužnosti ima i svojih prava. On je tvrdo bio uveren da su u ratu moguće samo dužnosti.

1913., u jednom ratu koji je došao neočekivano, on je bukvalno bos stajao na predstraži i vodio najkrvavije borbe. Zato što ovaj rat nije bio predviđen, on je verovao da je to njegova dužnost da se bori bos i nikad nije protestovao.

Iz knjige Karakter i mentalitet jednog pokoljenja

Pročitano 1883 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 15 Septembar 2020 10:26
Više iz ove kategorije « O kultu Kulturni šok »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Dragiša Vasić - “Srbin je fizički veličanstven i od njihove seljačke snažne rase oni podižu ovu vrstu osobitih boraca“