Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 11 Januar 2017 12:07

Leon Festinger - Teorija kognitivne disonance Istaknut

Američki psiholog Leon Festinger 1957. godine objavljuje knjigu A Theory of Cognitive Disonance, što u prevodu sa engleskog jezika znači Teorija kognitivne disonance. Ova teorija, koja spada među najznačajnije teorije socijalne psihologije je promenila dotadašnja saznanja o funkcionisanju ljudskog ponašanja i mehanizma donošenja odluka i pružila opštu teoriju ljudske socijalne motivacije. Ona je istovremeno podstakla brojna raznovrsna istraživanja.

Kognitivna disonanca se definiše kao mentalno stanje, često konflikt, u kome osoba doživljava iskustvo dva ili više nekompatibilna verovanja ili obrađuje kognitivno više informacija. Kod zdrave osobe ona obično vodi osećanju psihičke nelagodnosti koje traje dok ne razreši nesporazum.

Kogniciju ili spoznaju po Leonu Festingeru obeležava “bilo koje znanje, verovanje ili mišljenje o okolini, samome sebi ili nečijem ponašanju“. Disonantne kognicije ili spoznaje se međusobno ne podržavaju i u konfliktnom su odnosu. Festinger definiše disonancu kao “negativno nagonsko stanje koje se pojavljuje kad god pojedinac ima dve spoznaje koje su psihološki nedosledne“.

Bitan segment života svakog čoveka koji utiče na sve u njemu je nadvladavanje kognitivne disonance. Leon Festinger je pokazao da ljudi, kada se pojavi kognitivna disonanca, teže da je umanje najčešće tako što odriču istinitost ili stvarnost ideja i činjenica koje se ne mogu koherentno asimilovati u utvrđeni sistem verovanja.

Pročitano 4072 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 08 Juli 2020 10:41
Stefan Tanasijević

Najnovije: