Artnit

Četvrtak, 29 Decembar 2016 12:06

Mišel Fuko - U dobro vođenoj državi ne bi trebalo da bude siromašnih Istaknut

Beda se, malo-pomalo, izvlači iz starih moralnih pometnji. Tokom kriza besposlica je poprimila lice koje se više nije moglo brkati sa licem lenjosti: nemaština i prinudna dokolica raširile su se po selima, upravo tamo gde se verovalo da se nailazi na najneposrednije i najčistije oblike moralnog života; sve to otkrivalo je da beda možda ne potiče samo od grešnosti: “Prosjačenje je plod bede, a ona sama ishod je nesrećnih zbivanja u obrađivanju zemlje, ili u radu manufaktura, ili u poskupljenju životnih namirnica, preteranom porastu stanovišta itd...“ Nemaština postaje ekonomsko pitanje.

Ali ne slučajno pitanje, niti takvo koje će moći da se potre jednom za svagda. Postoji izvesna količina bede koja se neće moći odstraniti - neka vrsta zle kobi nemaštine koja doveka mora da prati sve oblike društva, čak i tamo gde su sve dangube zaposlene: “U dobro vođenoj državi ne bi trebalo da bude siromašnih, sem onih koji su se rodili u nemaštini ili koji su u nju zapali nesrećnim slučajem.“ Ta osnovna beda je nekako neodstranjiva: rođenjem ili nesrećnim slučajem, ona je deo života koji se ne da izbeći. Dugo ljudi nisu bili kadri da zamisle državu u kojoj ne bi bilo siromašnih, toliko je stanje oskudice izgledalo usađeno u sudbinu čoveka i ustrojstvo društva: vlasništvo, rad i nemaština izrazi su koji su u filosofskoj misli ostali spregnuti do devetnaestog stoleća.

Neophodna stoga što se nije mogla odbaciti, ova uloga siromaštva neophodna je i stoga što omogućuje bogatstvo. Pošto radi a malo troši, klasa onih koji žive u oskudici omogućuje naciji da se obogati, da odredi veliku vrednost svojim poljima, kolonijama i rudnicima, da izrađuje proizvode koji će se prodavati širom sveta; rečju, siromašan bi bio onaj narod koji ne bi imao siromašnih. U državi, nemaština postaje nezaobilazan element. U njoj se krije najtajniji, ali i najistinskiji život nekog društva.

Iz dela Istorija ludila u doba klasicizma

Pročitano 2309 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 20 Oktobar 2017 11:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Mišel Fuko - U dobro vođenoj državi ne bi trebalo da bude siromašnih