Artnit

Četvrtak, 22 Decembar 2016 12:02

Referentna grupa kao model ponašanja pojedinaca Istaknut

Boris Kustodiev - Grupni portret slikara iz sveta umetnosti Boris Kustodiev - Grupni portret slikara iz sveta umetnosti

Koncept referentne grupe je jedan od najosnovnijih u sociologiji. Sociolozi veruju da naš odnos prema grupama i društvu u celini oblikuju naše pojedinačne misli i ponašanja, a posebno naglašavaju uticaj referentnih grupa kao društvene snage na pojedince. Posmatranjem referentnih grupa, bilo da su one rasne, klasne, polne, religijske, regionalne ili zasnovane na etničkoj pripadnosti, starosti ili su lokalna grupa koju definiše komšiluk ili škola, između ostalog mi vidimo norme i dominantne vrednosti i biramo da ih prihvatimo i reprodukujujemo u našem razmišljanju, ponašanju i interakcijama sa drugima, ili ih odbacujemo i pobijamo njihova razmišljanja i delovanja.

Referentna grupa je grupa sa kojom se pojedinac ili druga grupa upoređuje. Sociolozi određuju referentnu grupu kao bilo koju grupu koju pojedinci koriste kao standard za procenjivanje drugih, ali i samog sebe i svog ponašanja. To ne mora da bude grupa kojoj pripada pojedinac, već može da bude i ona grupa kojoj želi i teži da pripada. Pojedinac može da ima više referentnih grupa.

Referentna grupa svojim normama, sistemom vrednosti, verovanjima i stavovima služi kao model ponašanja pojedinaca. Oni se oslanjaju na njih kako bi shvatili društvene norme koje kasnije oblikuju njihove vrednosti, ideje, ponašanje i izgled. Referentna grupa im obezbeđuje smernice u pogledu mišljenja i ponašanja i na osnovu njih se procenjuje vrednost, poželjnost ili svrsishodnost. Prihvatanjem i iskazivanjem normi referentne grupe pojedinac ostvaruje značajne veze sa drugima koje dovode do društvene prihvatljivosti i stvaranja osećaja pripadanja. S druge strane, oni koji ne mogu ili biraju da ne prihvate i izraze norme referentne grupe koje se očekuju od njih mogu da se shvate kao izgnanici, kriminalci ili u drugim slučajevima kao revolucionari ili trendseteri.

Izražavanje normi i ponašanja referentne grupe je najvidljivije u potrošnji. U izboru odeće koja će se kupiti i nositi pojedinci se obično odlučuju na osnovu onih ljudi koji su oko njih, kao na primer prijatelja ili vršnjačke grupe, kolega ili stilski referentne grupe. Mi procenjujemo šta je normalno i očekivano na osnovu naše referentne grupe, a onda reprodukujemo te norme u našem potrošačkom izboru, kao i u izgledu.

Pročitano 5740 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 27 Oktobar 2020 11:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Referentna grupa kao model ponašanja pojedinaca