Artnit

Ponedeljak, 19 Septembar 2016 11:08

O nihilizmu Istaknut

Ilja Rjepin - Student nihilista Ilja Rjepin - Student nihilista

Nihilizam potiče od latinske reči nihil, što znači ništa. Kroz istoriju svog korišćenja pojam nihilizam je evoluirao i zato ga i nemački filozof Fridrih Niče određuje kao dvosmislen. Ovaj pojam je popularizovao ruski pisac Ivan Sergejevič Turgenjev, koji ga prvi put koristi u romanu Očevi i deca, objavljenom 1862. godine karakterizirajući njime životni stav i poglede svog junaka Jevegenija Vasiljeviča Bazarova.

Pojam nihilizma se u filozofiji koristi uglavnom u dva značenja: kao logičko-spoznajni nihilizam, koji odriče svaku objektivnu vrednost filozofsko-naučne spoznaje, i kao moralno-politički nihilizam, prema kojem se društvene i političke vrednosti ne mogu zasnovati na racionalnim argumentima.

Dva istaknuta oblika nihilizma u filozofiji su egzistencijalni nihilizam, koji odbacuje tvrdnje da ljudski život ima smisla i moralni nihilizam, koji odbacuje tvrdnje da ljudski postupci mogu biti pravilni ili pogrešni. Ostali oblici uključuju epistemološki nihilizam, metafizički nihilizam, logički nihilizam i politički nihilizam.

Kao nihilistički smatrani su u različitim periodima i u različitim kontekstima umetnički pokreti kao što su dadaizam i futurizam i filozofski pokreti kao što su egzistencijalizam, postmodernizam, poststrukturalizam i dekonstruvizam. Nihilizam se međutim, najčešće povezuje sa Fridrihom Ničeom, iako se on nikada nije zalagao za nihilizam kao praktičan način života i bio veoma kritičan prema njemu. Svojim mitom o "natčoveku" i "večnom vraćanju istog", on se suprotstavlja haosu i očaju nihilizma koji će nastupiti u zapadnim civilizacijama nakon sloma hrišćanskog i naučnog pogleda na svet.

Pročitano 5414 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 10 Novembar 2020 11:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo O nihilizmu