Artnit

Ponedeljak, 22 Avgust 2016 12:30

Erih From - Proterivanje Adama i Eve iz Edenskog vrta Istaknut

Đakopo Pontormo - Pad Adama i Eve Đakopo Pontormo - Pad Adama i Eve

Jevrejski koreni Eriha Froma su jasno prisutni u njegovom delu i on je često pisao sekularna tumačenja biblijskih priča. Njegova humanistička filozofija, kao i shvatanje savremenog čoveka zasniva se prvenstveno na njegovom shvatanju biblijske priče o proterivanju Adama i Eve iz Edenskog vrta, koja je prisutna i u njegovom prvom delu Bekstvo od slobode, objavljenom 1941. godine.

Prema Erihu Fromu biblijska priča o proterivanju Adama i Eve iz Edenskog vrta opisuje pojavu pojedinca i prvi čin slobode. Adam i Eva su prekršili Božji zakon da ne jedu voće sa drveta znanja i nakon toga bili izgnani iz Edenskog vrta. Odbijanjem da slede Božje naredbe, muškarac i žena se oslobođaju podređenosti. Ali, njihov čin je imao posledice: "Originalna harmonija između čoveka i prirode je slomljena i Bog objavljuje rat između muškarca i žene i rat između prirode i čoveka."

Za Eriha Froma biblijska priča o proterivanju Adama i Eve iz Edenskog vrta predstavlja alegorijsko objašnjenje ljudske biološke evolucije i egzistencijalnog straha. Nakon što su jeli sa drveta znanja Adam i Eva su postali svesni samih sebe kao odvojenim od prirode, ali i delom nje i zato su se osećali "goli" i "postiđeni". Oni su se razvili u ljudska bića, postali svesni svoje smrtnosti i nemoći pred silama prirode i društva.

Erih From osuđuje autoritarne vrednosti sistema. On tvrdi da su Adam i Eva uradili pravu stvar kada su pojeli jabuku sa drveta znanja, naglašavajući da moralni autoritet treba da potekne od pažljivo ispitanog ideala, a ne autoritarnih naređenja od Boga ili drugih ličnosti. Pri tome on veliča vrline ljudi, zbog nezavisnog delovanja i korišćenja rasuđivanja za uspostavljanje moralnih vrednosti.

Pročitano 2628 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Erih From - Proterivanje Adama i Eve iz Edenskog vrta