Odštampajte ovu stranicu
Subota, 16 Juli 2016 11:07

O ksenofobiji Istaknut

Gustav Dore - Lavovi ubijaju strane narode u Samariji Gustav Dore - Lavovi ubijaju strane narode u Samariji

Ksenofobija označava duboko ukorenjen strah prema strancima ili nepoznatom i implicira verovanje da je objekt straha na neki način stran. Na osnovu ove definicije ksenofobija se može generalizovati na široki spektar socijalnih situacija. Etimološki reč ksenofobija potiče od grčkih reči, xenos, što znači stranac, čudno i phobia, što znači strah.

Kao pojam ksenofobija opisuje strah ili predrasudu u odnosu na nešto ili nekoga, koji se doživljavaju kao "strano" ili "drugo". Ksenofobija se može manifestovati na mnogo načina koji uključuju odnose i percepcije jedne unutrašnje grupe prema spoljnoj, stranoj grupi, uključujući i strah od gubitka identiteta, sumnju u aktivnosti druge grupe, agresiju i želju da se ona eliminiše da bi se osigurala pretpostavljena čistoća.

Ksenofobija se često povezuje sa neprijateljskim prijemom onih koji prelaze u novo društvo i zajednicu. To može biti rezultat istinskog straha od stranaca ili može da se zasniva na činjenicama, kao što su konkurencija za poslove ili nacionalne, rasne ili verske predrasude.

Kao i kod svih diskriminatornih ideologija, ksenofobija stvara hijerarhijski poredak ljudi i kultura. Kako ksenofobija održava i gradi takve društvene i kulturne granice može zahtevati namerno ili nesvesno pogrešno prepoznavanje drugih kultura. Davanjem nekih negativnih atributa drugim kulturama izražava se snaga svoje kulture.

Pročitano 2549 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 26 Oktobar 2020 11:57
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci