Artnit

Ponedeljak, 06 Juni 2016 11:30

Karl Gustav Jung - Senka Istaknut

Pablo Pikaso - Senka Pablo Pikaso - Senka

Sadržaji lično nesvesnog su tekovine individualnog života, tekovine kolektivno nesvesnog, naprotiv stalno su u apriori postojeći arhetipovi. Odnos ovih prema instinktima tretirao sam u ranijim svojim delima. Među arhetipovima karakteristični su najviše oni empirijski, koji najčešće i najintenzivnije utiču na Ja, odnosno remete ga. To su Senka, Anima i Animus. Figura koja je iskustvu najpristupačnija jeste Senka, jer se njena priroda može otkriti u visokoj meri iz sadržaja lično nesvesnog. Izuzetak od ovog pravila čine samo oni ređi slučajevi gde su pozitivni kvaliteti ličnosti potisnuti i gde Ja usled toga igra bitno negativnu tj. nepovoljnu ulogu.

Senka je moralni problem koji traže celinu ja-ličnosti, jer niko ne može da realizuje Senku bez znatnog utroška moralne odlučnosti. Ne radi li se pri ovom realizovanju ipak o tome da se priznaju tamni aspekti ličnosti kao stvarno postojeći? Ovaj akt je neophodna osnova svake vrste samospoznaje i nailazi stoga po pravilu na znatan otpor. Ako sama spoznaja obrazuje jednu psihoterapeutsku meru, ona onda predstavlja često mučan napor koji se može prostirati na duži vremenski period.

Tačnije istraživanje tamnih karakternih crta koje obrazuju Senku, odnosno manje vrednosti, pokazuje da ove poseduju emocionalnu prirodu, odnosno izvesnu autonomiju i shodno tome su opsesivne ili - bolje - posesivne vrste. Emocija nije, naime, nikakva delatnost, već događaj koji se nekom dešava. Afekti se odigravaju po pravilu na mestima najmanjeg prilagođavanja i otkrivaju ujedno razlog umanjenog prilagođavanja, izvesnu manju vrednost i postojanje izvesnog manjeg nivoa ličnosti. Na ovoj dubokoj ravni, sa njenim jedva ili čak nekontrolisanim emocijama, čovek se ponaša manje ili više kao primitivac koji je ne samo bezvoljna žrtva svojih afekata, nego uz to još i poseduje znatnu nesposobnost moralnog rasuđivanja.

Iz dela Lavirint u čoveku

Pročitano 3454 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 06 Juni 2019 11:32

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Karl Gustav Jung - Senka