Artnit

Četvrtak, 14 April 2016 11:08

Antoni de Melo - Blago pećine koja nestaje Istaknut

Ovo je priča koju je jedan učitelj ispričao svojim učenicima da bi im pokazao kakvu štetu može da nanese čak i najmanja vezanost za stvari onome ko je duhovno uzdignut.

Stanovnik nekog sela prolazio je pored pećine u planini baš u jednom od onih magičnih trenutaka kada se ona otvarala da pokaže svoja blaga onima koji bi želeli da se obogate. Čovek je ušao u pećinu i otkrio gomile zlata, nakita i dragog kamenja koje je odmah počeo da trpa u torbe koje je nosio njegov magarac, jer je znao za legendu po kojoj pećina veoma kratko ostaje otvorena i zato je trebalo brzo raditi.

Magarac je natovaren i čovek je žurno pošao ka izlazu, radostan zbog sreće koja ga je snašla, kad se iznenada setio da je u pećini zaboravio svoj štap. Okrenuo se i pojurio natrag, ali nastupio je momenat u kome je pećini bilo suđeno da iščezne i tako je i on iščezao zajedno s njom. Nakon dugog i uzaludnog čekanja da se čovek pojavi, stanovnici sela prodali su blago koje su našli na magarcu i tako uživali u sreći tog sirotog bednika.

Kada vrabac gradi sebi gnezdo u šumi, zauzme samo jednu granu. Kada jelen izađe na reku, pije samo onoliko koliko mu stane u stomak.

Ljudi gomilaju samo zbog praznine u svojim srcima.

Iz knjige Damari

Pročitano 2485 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Antoni de Melo - Blago pećine koja nestaje