Artnit

Subota, 13 Februar 2016 17:20

Sokrat - Vrlina je znanje Istaknut

Dizajn korica knjige Najbolje od Sokrata Dizajn korica knjige Najbolje od Sokrata

Za Sokrata je osnovni, skoro isključivi predmet filozofskog raspravljanja etika, koju karakteriše teza o odnosu između znanja i vrline. On smatra da su znanje i vrlina identični, a da bi čovek postupao ispravno mora da poseduje znanje o tome šta je ispravno, i da čini ono što je ispravno.

Sokrat je smatrao da ljudi po prirodi nisu loši i da nijedan čovek dobrovoljno i svesno ne bira zlo, već to čini zato što nema znanje o dobrom. On ističe: “Onaj ko čini zlo, greši samo zato jer krivo spoznaje što je dobro; greši jer mu je znanje o dobrom mutno i nejasno. Nemoguće je da greši iz nekog drugog razloga jer ništa nije jače od uma.“

Po Sokratu postoje četiri kardinalne vrline: pobožnost, umerenost, pravičnost i hrabrost, a onoga ko ih poseduje smatra dobrim čovekom. Sve vrline su posledica i izraz pravog znanja i razumevanja, uviđanje onoga što je istinski dobro za čoveka i onoga što zaista vodi ka njegovom duševnom zdravlju i duševnoj harmoniji. Ali, nije dovoljno samo znanje, treba ga i upotrebiti.

Mudar čovek ne saznaje samo zbog samog posedovanja znanja, već zbog dobrog vlastitog života. Zato je samorazvoj, kako ističe Sokrat dovoljan uslov za dobar život svakog čoveka, jer neistražen život nije vredan življenja. Čovek mora da traži znanje i mudrost koji će biti sredstvo njegove etičke akcije, pre nego privatne interese. Pošto je znanje identifikovao sa vrlinom, on naglašava da ako znanje može da se nauči, tako može i vrlina.

Pročitano 11816 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Sokrat - Vrlina je znanje