Artnit

Nedelja, 15 Novembar 2015 12:57

O melanholiji Istaknut

Džozef Rajt - Studija melanholične devojke Džozef Rajt - Studija melanholične devojke

Problem melanholije je uvek bio aktuelan, ma koliko bili različiti fenomeni koji se najčešće označavaju kao melanholija. Sam pojam melanholije je višeslojan i može da se označi kao depresija u kliničkom smislu, kao lakši stepen sete, ali i kao čitava skala elegičnih raspoloženja. Lakše vrste melanholije se često posmatraju kao psihički izraz "otuđenosti", "okrnjenog života" i izražava se čežnja za ispunjenijim bitisanjem, koja je projektovana u prošlost ili budućnost.

Pojam melancholia potiče od grčkih reči melas, što znači crna i chole, što znači žuč, i predstavlja ostatak drevnog verovanja da se zdravlje čoveka i temperament određuje po relativnim proporcijama od četiri kardinalna humora ili tela tečnosti, a to su krv, sluz, gnev (žuta žuč) i melanholija (crna žuč).

Do XVIII i XIX veka melanholija je smatrana bolešću i grehom. Ovaj pojam je označavao trovanje krvi sporom, teškom, gustom izlučevinom "crne žuči" (atra bilis ili humor melancolicus). Crna žuč uticala je najviše na duševno zdravlje čoveka i pojavu karakteristične slike nezdravosti, humor melancholicus, koji je bio najviše obeležen simptomima straha, mizantropije i depresije, sve do ludila.

Na početku svog rada Sigmund Frojd, poput svojih učitelja organicista, traži somatsko objašnjenje za melanholiju. Kasnije on naglašava da melanholija ima poseban položaj i piše: "Fantazija je rezultat procesa sublimacije koji je nametnut principom realnosti, ona dovodi do iluzionističkog zadovoljstva koje je obeštećenje za ono što uskraćuje realnost i za bezvoljnost (melanholiju) koja iz svega ovog proizlazi."

Nemački filozof i sociolog Herbert Markuze je pojmove Sigmunda Frojda aktuuelizovao na svoj način: "U savremenom društvu, u kojem princip realnosti - a taj se javlja u vidu principa učinka - zahteva ogromne žrtve nagona u okviru kojih upravo iz tog istog razloga čoveka u sve većoj meri pogađa "nagon smrti" - ispoljen kao nelagodnost, bezvoljnost, (patološka) melanholija - u tom društvu fantazija (naročito ona umetnička), koja je još uvek podložna principu zadovoljstva, zacelo ima emancipatorsku, revolucionarnu funkciju, pošto insistira na potisnutim uzorima slobode, istinske sreće."

Pročitano 3133 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 14 Septembar 2019 11:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo O melanholiji