Artnit

Sreda, 11 Novembar 2015 12:10

Sigmund Frojd - Deža vi Istaknut

Hongniang Zang - Deža vi Hongniang Zang - Deža vi

U kategoriju čudnog i pomalo jezivog možemo da dodamo i onaj posebni osećaj koji imamo u nekim trenucima i situacijama kao da smo isto to već jednom doživeli ili se našli u potpuno istom položaju. Ipak, nikad ne uspevamo da se jasno setimo tih prethodnih događaja i situacija. Svestan sam da samo usvajam površan i uobičajen izraz kada ono što se u nama javlja u takvim momentima nazivam osećajem. Bez sumnje, radi se o sudu, i to sudu o prepoznavanju; ti slučajevi, ipak, imaju sasvim poseban karakter, a, pored toga, ne smemo da zanemarimo činjenicu da nikada ne možemo da se setimo onog ranijeg doživljaja za kojim tragamo.

Ne znam da li je taj fenomen nazvan "déjà vu" ozbiljno uziman kao dokaz ranije psihičke egzistencije individue, ali psiholozi su svakako pokazali veliku zainteresovanost za njega i trudili se da reše zagonetku najrazličitijim spekulativnim putevima. Čini mi se da nijedan od tih pokušaja objašnjenja nije tačan, jer ne uzimaju u obzir ništa drugo sem propratnih pojava i uslova koji pogoduju nastanku ovog fenomena. One psihičke procese kojima bi, prema mojim zapažanjima, isključivo trebalo objašnjavati "déjà vu", a to su nesvesne fantazije, psiholozi danas potpuno zanemaruju.

Mislim da je pogrešno označavati osećaj da smo nešto već jednom doživeli kao iluziju. Naprotiv, u takvim trenucima stvarno se dodiruje nešto što smo već jednom iskusili, samo što nije moguće svesno se setiti toga, zato što to nikada nije bilo svesno. Ukratko, "déjà vu" odgovara sećanju na nesvesnu fantaziju. Postoje nesvesne fantazije (ili budni snovi), isto tako kao što ima i takvih svesnih tvorevina, koje svako zna iz sopstvenog iskustva.

Iz dela Psihopatologija svakodnevnog života

Pročitano 2613 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 19 Januar 2017 12:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Sigmund Frojd - Deža vi