Artnit

Petak, 25 Septembar 2015 11:06

Pol Ekman - Laganje Istaknut

Profesor kliničke psihologije na Univerzitetu Kalifornije u San Francusku Pol Ekman začetnik je mlade oblasti poznate kao psihologija laganja: studije detekcije laži kroz posmatranje facijalnih ekspresija. U svojoj poznatoj knjizi Laganje, objavljenoj 1985. godine opisuje zašto i kada ljudi lažu i ističe da pažljivim posmatranjem izraza lica, govora tela i tona glasa, svako može da uoči znake laganja i proceni istinitost.

Pol Ekman definiše kao laž kada "jedna osoba namerava da namerno dovede u zabludu drugu". Ova definicija isključuje sutuaciju kada "žrtva" možda ne dobija istinu, jer druga osoba ne namerava da sakrije informacije i takođe laži nisu laži kada neko ima dozvolu da dovede u zabludu drugog, kao što su glumci u predstavi.

U umerenim "količinama", laganje je normalan, čak neophodan sastavni deo života, smatra Pol Ekman. On kaže: "Razmislimo kakav bi bio život da svi mogu savršeno da lažu ili da niko ne može da laže... A kada nikad ne bismo lagali, kada bi osmeh bio sasvim pouzdan znak, uvek tu kada osetimo zadovoljstvo, a nikad na licu bez zadovoljstva, život bi bio siroviji nego što zaista jeste, a mnoge odnose bi bilo teže održati."

"Pošto je muskulatura lica direktno vezana za delove mozga koji obrađuju emocije, lice može da bude prozor u nečiju dušu." smatra Pol Ekman. On klasifikuje sve pokrete mišića, od tankih, zategnutih usana besa do dignutih obrva iznenađenja koji čine kompletan repertoar izraza na ljudskom licu i predstavljaju pouzdanu osnovu za prepoznavanje laži.

Osećanja koja izazivaju određene sitne pokrete, mikroekspresije koje su za Pola Ekmana kao note u muzici, note za čitanje lica su u istoj situaciji drugačija, a zavise od kulture, običaja, nasleđa, a ponekad i od samog čoveka. Kao primer navodi obred sahrane, koji se u svim zajednicama koje ga sprovode ne doživljava na isti način i ne prate ga ista osećanja.

Pročitano 3460 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Pol Ekman - Laganje