Artnit

Petak, 11 Septembar 2015 11:34

Empatija - hodanje u tuđim cipelama Istaknut

Savremena kultura kroz socijalizaciju naglašava individualizam, a današnje mlade generacije se smatraju manje empatičnim, a više egocentričnim nego prethodne generacije. Postavlja se međutim, pitanje da li je savremeno društvo u celini više egocentrično, što znači da ima sve manje empatije, koja naglašava izvedeno emocionalno iskustvo razumevanja stanja druge osobe iz njegove perspektive. A, to znači da li mogu da se "stave u njegove cipele" i osećaju ono što on oseća.

Pojam empatije potiče iz estetike, odakle je u XIX veku prenet u psihologiju. Nemački filozof i psiholog Teodor Lips je uveo izraz einfühlung što znači uosećavanje, kojim je u oblasti estetskog opažanja označavao proces projekcije ljudskih osećanja i stavova u neko umetničko delo ili prirodnu pojavu.

Kada se definiše empatija uglavnom se naglašava njena suština, pre svega u deljenju emocija sa drugom osobom, koja uključuje poistovećivanje sa drugom osobom i svest o osećanjima druge osobe.

Američki psiholog Martin Hofman koji je fenomen empatije istraživao tri decenije, kaže da je empatija sposobnost osobe da oseća ono što je odgovarajuće za situaciju druge osobe, a ne za sopstvenu. Drugim rečima, on naglašava da je empatija iskra ljudske brige za druge ljude.

Poznati američki psiholog i psihoterapeut, tvorac "klijentom usmeravane terapije" Karl Rodžers pridavao je veliki značaj empatiji. On kaže: "Empatisati znači ući u privatni opažajni svet druge osobe i sasvim biti u njemu - kao kod kuće. Ovo uključuje sveprisutnu i stalnu osetljivost na menjajuće doživljaje koji teku u drugoj osobi... od straha, besa, nežnosti, konfuzije ili bilo čega što on/ona doživljava. To znači privremeno živeti u njegovom/njenom životu, pažljivo se kretati po njemu bez davanja sudova. To znači primećivati značenja kojih je on/ona jedva svestan, ali ne pokušavati otkriti osećanja kojih je ova osoba totalno nesvesna - pošto bi to bilo suviše ugrožavajuće. To uključuje saopštavanje onog što ste primetili u njegovom/njenom svetu dok ste gledali svežim i neuplašenim očima elemente kojih se ta osoba plaši. To znači često proveravati s njim/njom tačnost vaših zapažanja i biti vođen odgovorima koje dobijate... Biti s drugim na ovaj način znači da za to vreme ostavljate po strani gledišta i vrednosti kojih se sami držite, s ciljem ulaska u tuđi svet bez predrasuda."

Pročitano 3767 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Empatija - hodanje u tuđim cipelama