Artnit

Subota, 29 Avgust 2015 10:37

Pjer Benoa - Nauka beži od čoveka Istaknut

Dizajn korica knjige Atlantida Dizajn korica knjige Atlantida

... Vi ste dakle zaboravili stav, u kome Plinije Stariji govori o Kartaginskoj biblioteci i o vrednostima, kojih je ona bila puna. Kada 146. g. ova varoš podleže pod udarcima nikogovića Scipiona, onaj skup neverovatnih neznalica, koji su sačinjavali rimski Senat, pokaza za ovo bogatstvo najdublje prezrenje. Oni sve to pokloniše tamošnjim kraljevima.

I tako Mastanabal prikupi u svoje ruke neocenjivo nasledstvo; ono pređe na njegove sinove i na njegove unuke, Hiempsala, Jubu I, Jubu II - muža divne Kleopatre Selene, kćeri velike Kleopatre i Marka Antonija. Kleopatra Selena rodi jednu kćer, koju uze za ženu jedan atlantski kralj. I tako Antinea, kći Neptonova, ima među svojim precima i besmrtnu kraljicu Egipta. I tako se danas, na osnovu njenih prava o nasleđu, ostaci biblioteke iz Aleksandrije, nalaze pred vašim očima.

Nauka beži od čoveka. I dok je on podizao one grdne pseudo-naučničke Vavilone, koji se zovu Berlin, Pariz, London, nauka se povukla u ovaj pustinjski kraj Hogara. Oni mogu koliko hoće da tamo kuju svoje hipoteze osnovane na gubitku tajanstvenih antičkih dela: ta dela nisu izgubljena. Ona su ovde. Ovde su jevrejske, haldejske, asirske knjige. Ovde su velike egipatske tradicije, koje inspirisaše Sokrata, Herodota i Platona. Ovde su grčki mitografi, magičari rimljanske Afrike i indijske sanjalice; sva ona blaga, jednom reči, čije odsustvo čini od savremenih disertacija jadne smešne stvari. Verujte mi, skromni mali univerzitetski profesor, koga su oni smatrali ludakom i koga su prezreli, dobro je osvećen. Ja sam živeo, živim i živeću u neprestanom smehu zbog njihovih lažnih i bednih znanja. I kada ja budem umro, zabluda - blagodareći ljubomornim predostrožnostima, kojima se Neptun bio poslužio da bi odvojio svoju ljubljenu Klitonu od ostatka sveta - zabluda, kažem, produžiće da vlada kao svemoćna gospodarka nad njihovim bednim spisima.

Iz romana Atlantida

Pročitano 1784 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Pjer Benoa - Nauka beži od čoveka