Artnit

Četvrtak, 27 Avgust 2015 11:15

Triangularna teorija ljubavi Istaknut

Jedan od napoznatijih psihologa današnjice Robert Sternberg, tvorac triarhične teorije inteligencije, takođe razvija triangularnu teoriju ljubavi. On smatra da se ljubav sastoji od tri komponente intimnosti, strasti i odanosti, koje mogu da budu zamišljene kao ljubavni trougao sa tri komponente koje formiraju temena.

Komponenta intimnosti ili bliskosti proizilazi iz potrebe za zajedničkim odgovornostima i zajedničkom istrajnošću i izdržljivošću kada su u pitanju teška razdoblja u vezi, a odnosi se na osećanja koja stvaraju doživljaj topline u bliskim odnosima. To podrazumeva poštovanje voljene osobe, povezanost među partnerima, deljenje osećanja, prijateljstvo, otvorenu komunikaciju i slično. Komponenta strasti je zasnovana na seksualnoj želji, a podrazumeva nagone koji vode do zaljubljenosti, seksualnog odnosa ili telesne privlačnosti u odnosu sa drugom osobom. Komponenta odanosti se u kratkoročnom smislu odnosi na odluku da se neko voli, a u dugoročnom smislu na obavezivanje da će se ta ljubav zadržati.

Međusobnim kombinovanjem komponenata ljubavi dobija se osam različitih tipova ljubavi: ne-ljubav, sviđanje, "slepa" ljubav, isprazna ljubav, romantična ljubav, prijateljska ljubav, prividna ljubav i savršena ljubav, najređa vrsta ljubavi, u kojoj su podjednako zastupljene sve tri komponente.

Prema triangularnoj teoriji primarna su tri tipa ljubavi, eros, storge i ludus. Eros je ljubav u kojoj je istaknuta komponenta fizičke privlačnosti. Storge je prijateljska ljubav, a ludus zaigrana ljubav i ljubavnik koji zna da postoji mnogo ljudi u koje se može zaljubiti.

Tri najpoznatija sekundarna ljubavna stila u društvu, koji nastaju mešanjem primarnih tipova ljubavi, prema Robertu Sternbergu su manija, agape i pragma. Manija je mešavina erosa i ludusa, a takvi ljubavnici su posesivni, nesigurni, često ljubomorni i stalno traže dokaze ljubavi. Pragma je stil u kojem ljubavnik zna tačno šta traži kod partnera i često traži komplementarnog partnera za bavljenje zajedničkim hobijima ili deljenje zajedničkih interesa. Agape je kombinacija erosa i storge, više je vođena razumom nego emocijama, a označava nesebičnu i altruističnu ljubav, koja daje, a zauzvrat ne traži ništa.

Pročitano 3620 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Triangularna teorija ljubavi