Artnit

Utorak, 21 April 2015 11:01

Alber Kami - Da bismo jednom bili na svijetu, treba nikada više ne biti Istaknut

Dizajn korica knjige Pobunjeni čovjek Dizajn korica knjige Pobunjeni čovjek

Proturječnost je u tome što čovjek odbija svijet kakav jest ne pristajući da bježi iz njega. Zapravo, ljudima je stalo do svijeta i većinom ga ne žele napustiti. Ne samo što ga ne žele zauvijek zaboraviti, nego i pate što ga ne mogu dosta posjedovati, ti neobični građani svijeta, prognani u vlastitoj domovini.

Izuzevši blistave trenutke punoće, svaka je stvarnost za njih nedovršena. Njihovi im činovi izmiču u drugim činovima, vraćaju se da im sude pod neočekivanim licima, bježe kao tantalova voda prema nekom još nepoznatom ušću. Upoznati ušće, ovladati tokom rijeke, dosegnuti napokon život kao sudbu, to je prava njihova čežnja koja ih muči usred njihove domovine. Ali to viđenje, koje bi ih barem u spoznaji naposljetku pomirilo s njima samima, ne može se pojaviti, ako se uopće i pojavi, do u kratkotrajnu trenutku koji je smrt: u njemu se sve završava. Da bismo jednom bili na svijetu, treba nikada više ne biti.

Ovdje je izvor one nesretne zavisti koju toliki ljudi osjećaju prema životu drugih. Opažajući te egzistencije izvana, pripisuje im se suvislost i jedinstvo koje one zaista ne mogu imati, ali koji se promatraču pričinjavaju očigledni. On vidi samo crtu vrhunca tih života zanemarujući pojedinosti što ih razjedaju. Mi ih spontano romansiramo. Svatko u tom smislu nastoji stvoriti od svojega života umjetničko djelo. Mi želimo da ljubav traje, a znamo da ne traje; sve ako bi trebalo da čudom potraje čitav jedan život, bila bi opet nedovršena. Možda bismo u toj nezasitnoj potrebi da trajemo bolje shvatiti zemaljsku patnju kad bismo znali da je vječna. Čini se da velike duše ponekad manje plaši bol nego činjenica da ona ne traje. U nedostatku trajne sreće, duga bi patnja barem predstavljala neku sudbinu. Ali ne, i najgore će naše muke jednoga dana prestati. Jednoga jutra, nakon toliko očajanja, neiskorjenjiva žudnja za životom objavit će nam da je sve svršeno i da patnja nema više smisla od sreće.

Iz dela Pobunjeni čovjek

Pročitano 3414 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Alber Kami - Da bismo jednom bili na svijetu, treba nikada više ne biti