Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 25 Novembar 2014 12:33

Laš Fr. H. Svensen - Uloga straha u ljudskom životu Istaknut

Dizajn korica knjige Filozofija straha Dizajn korica knjige Filozofija straha

Strah nam otima slobodu. Nedostatak bezbednosti ograničava onu slobodu koju u svakodnevnom životu shvatamo kao datu. Vole Sojinka piše: "Opreznost i računanje zamenjuju normu spontanosti ili rutine." Ta spontanost je odlučujući deo naše slobode. Onome ko neprestano mora da razmišlja o svom delanju čak i u najjednostavnijoj svakodnevici, ograničen je prostor slobodnog delanja. Tu može biti reči o vesti u novinama, o nasilnim činovima u sopstvenom susedstvu, da teroristi mogu udariti "bilo gde i bilo kada", da je hrana koju jedemo nesigurna ili da se širi neki opasan virus. Kada smo pod uticajem takve informacije, nestaje naše svakodnevne neusiljenosti.

Nije dobro živeti u strahu. Kao što Montenj ukazuje: "Ja ću se već na vreme upoznati sa mukama, i ne treba da ih produžavam zlom koje se naziva strahom. Onaj ko se boji patnje, pati već od straha."

Teško je predstaviti sebi da strah ikada može sasvim da nestane. Džozef Konrad piše: "Strah uvek ostaje. Čovek može da uništi u sebi sve, ljubav i mržnju i veru, čak i sumnju, ali dokle god se grčevito drži za život ne može da uništi strah: strah - suptilan, neprolazan i užasan - koji prožima celo njegovo biće, koji boji njegove misli, koji leži u njegovom srcu, koji vodi bitku u njegovim poslednjim udisajima na njegovim usnama."

Ta formulacija preuveličava ulogu straha u ljudskom životu, jer strah ostaje kao temelj kada sve drugo otpadne. Koju ulogu strah ima u našem životu zavisi i od toga koju mu ulogu dozvoljavamo da igra. Moguće je da pokušamo da se suprotstavimo naviknutosti preko koje se strah ispoljava, i možemo pokušati da na mesto straha stavimo nadu.

Mada se zalažem za nadu umesto straha, to ne znači da želim povratak velikih, društvenih utopija. Sasvim suprotno, ja smatram da je društvo straha proizvod utopijskog razmišljanja. "Utopija" znači bukvalno, "ne-mesto", ali se ona često shvata kao "dobro mesto", dakle kao "eutopija" (po grčkom prefiksu eu, koji znači "dobar", i "topos", što znači "mesto"). Društvene utopije su bili sni o društvu bez nesreća, bez sukoba, bez bilo čega što bi moglo da ugrozi našu prijatnost. Kao što piše u Vrlom novom svetu (1932) Oldosa Hakslija: Stvarno nije nužno da civilizovan čovek trpi išta što je neprijatno: "Utopije su društva u kojima po definiciji nema straha. Upravo prema toj pozadini strah postaje neizdržljiv, a svaka nesreća neprihvatljiva."

Iz dela Filozofija straha

Pročitano 2888 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 13 Mart 2020 11:53
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci