Artnit

Četvrtak, 06 Novembar 2014 13:17

Platon - Nikome na sudovima baš nimalo nije stalo do istine Istaknut

Dizajn korica knjige Fedar Dizajn korica knjige Fedar

Sokrat: Oni tvrde: stvar ne treba nimalo onako veličati ni izdaleka je izvoditi dugačkim okolišanjima. Jer, kao što smo već rekli, u početku ovoga izlaganja, baš nimalo istine o pravednim ili dobrim stvarima, ili o ljudima koji su takvi po prirodi ili po vaspitanju, ne treba u sebi da ima onaj ko želi da postane odličan besednik. Ta nikome na sudovima baš nimalo nije stalo do istine u tim stvarima, nego samo do onoga što se može verovati. A ovo je prividno, i na to treba da obraća svoju pažnju onaj ko želi da besedi pravilno. Jer, ponekad ne treba iznositi ni ono što se zaista dogodilo, ako nije verovatno da se zbilo, nego samo ono što liči na istinu, kako u optužbi tako i u odbrani. I uopšte onaj ko besedi svakako treba da kao tačku za pravac uzima ono što liči na istinu, a s istinom često da se oprosti. Jer, ako se to dešava kroz celu besedu, time su ispunjeni svi zahtevi umetnosti.

Fedar: Isto si, Sokrate, izveo što govore oni koji se grade da su umetnici u besedama. Ta setih se da smo se u pređašnjem dotakli takve stvari; ali to se čini veoma važno onima koji se time bave.

Sokrat: Ta baš si Tisiju tačno proučio. Neka nam, dakle, Tisija kaže i to da li on pod onim što liči na istinu razumeva nešto drugo nego ono što se sviđa gomili.

Fedar: Ta šta bi drugo?

Sokrat: Izumeo je, kako se čini, mudro i u isti mah napisao ovo: "Ako kakav slab ali hrabar čovek izbije jaka i plašljiva i uzme mu ogrtač ili što drugo, pa ga zato dovedu na sud, tada nijedan od njih ne sme govoriti istinu, nego onaj plašljivi treba tvrditi da ga onaj hrabri nije istukao sam, a ovaj treba dokazivati da su bili sami, ali da se uvek drži onoga: kako bih se ja ovakav usudio da dirnem u onakva? A drugi neće priznati svoju plašljivost, nego će pokušavati da nešto drugo slaže i time će možda na neki način svom protivniku dati u ruke nepobitan dokaz. Pa tako otprilike i u drugim prilikama stoji stvar s onim što se umešno govori. Zar ne, Fedre?

Iz dela Fedar

Pročitano 2132 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Platon - Nikome na sudovima baš nimalo nije stalo do istine