Artnit

Sreda, 29 Oktobar 2014 12:12

Običaji Istaknut

Pjer Alešinski - Naša tradicija Pjer Alešinski - Naša tradicija

Običaji su iskustvom i navikom stvoreni načini ponašanja, koji iako nisu nigde napisani, upravljaju celokupnim životom i radom određenog društva. Oni su usko vezani za biće jedne zajednice i smatraju se za njenu posebnu karakteristiku, kao njenu etničku odliku. Za jednu od njihovih najznačajnijih uloga, smatra se stvaranje i očuvanje identiteta jednog naroda.

Kod primitivnih ljudskih zajednica običaji imaju veoma veliku moć. Kod njih oni obuhvataju i regulišu ceo život i sav rad. Niko ništa ne radi mimo njih, a odstupanje od njih ili njihovo kršenje se često kažnjava strogo. Po običajima se prima dete kada dolazi na svet i vaspitava. Po njima čovek radi sve poslove, obraća se Bogu, čuva i leči od bolesti, ispraća sa ovog sveta i vodi briga o njegovom životu na drugom.

Običaji izrastaju iz kulture, predanja, okruženja naroda ili naroda u kojem se živi. Svi narodi i sva društva nemaju iste običaje. Kada se neko društvo potpuno prilagodi svojim običajima ne napušta ih bez velike nevolje. Čuvanje običaja značajno je za svaku zajednicu o čemu govore i narodne poslovice: Bolje je zemlju prodati nego joj običaj izgubiti, Bolje je da nestane sela nego adeta, Bolje je da selo propadne, nego u selu običaj. Običaje karakteriše konzervativnost. Ljudi se drže običaja, čak i kada prestanu razlozi za njihov opstanak ili se zaboravi njihov prvobitni značaj i smisao. Za nepoštovanje običaja sleduju sankcije neorganizovanog društva, kao što su ogovaranje, bojkot, izbegavanje.

Promenom ekonomije, religije, kulturnim napredovanjem, dolaskom u dodir sa drugim narodima običaji se menjaju ili slabe, zamenjuju novima, gube imperativnu moć ili sasvim nestaju.

Pročitano 2245 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 21 Mart 2020 11:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Običaji