Artnit

Utorak, 17 Juni 2014 13:53

Plutarh - Dionizije poziva Platona Istaknut

Kada je Dion, kao što smo već rekli, video da je njegov sin ovako iskvaren zbog neobrazovanosti i osakaćenog karaktera, pozva ga da se oda nauci i da najhitnije zamoli prvog od svih filozofa da dođe na Siciliju. A kad on jednom bude došao, neka mu se sasvim preda; tako će i njegov karakter postati veran principima vrline, a on će postati sličan onoj najbožanstvenijoj i najlepšoj slici čijem se vođenju pokorava i vasiona koja se tako iz nereda pretvara u svet pun lepote i harmonije.

Tako će naći veliku sreću ne samo za sebe nego i za svoje podanike; sve dužnosti koje oni sada nerado vrše pod pritiskom obesne vlade smatraće samo za dobronamerna naređenja izdata mudro i pravično, i tako će on od tiranina postati pravi kralj. A dijamantski okovi nisu, kao što je njegov otac govorio, strah, i nasilje, i veliki broj lađa, i telesna straža sastavljena od bezbroj varvara, nego ljubav, dobra volja i pitomost koja ulazi u dušu putem vrline i pravdenosti. I takvi okovi, mada na izgled mekši nego oni kruti i tvrdi, imaju mnogo veću moć da održe vlast. A osim toga, prosto je i nečasno kad jedan vladar vodi računa o tome da bude raskošno odeven i da njegov stan bude bogat i veličanstven, a u razlozima i govoru je kao najprostiji od njegovih podanika, i prestonica njegove duše nije kraljevski i dolično ukrašena.

Tako je Dion često razgovarao sa kraljem i posejao u njegovoj duši tu i tamo nešto od Platonovih reči i misli, pa se u Dioniziju probudila topla i skoro luda želja za naukom i drugovanjem sa Platonom. Odmah je od Dionizija počelo da stiže u Atinu jedno pismo za drugim, stigli su i mnogi pozivi od Diona i pitagoraca iz Italije da Platon dođe i da se zauzme za jednu mladu dušu, koju nose talasi neograničene vlasti i moći, ne bi li je mudrim razmišljanjima podržao. Platon prihvati ovaj poziv, kako sam kaže, više iz stida da njegovo učenje ne izgleda samo prazna reč, dok on sam, svojevoljno, ne želi da preduzme nikakvu akciju, a očekivao je da će time što će izlečiti jednoga čoveka koji je glava i vođa svih ostalih izvidati i čitavu Siciliju.

Iz dela Dion, Brut

Pročitano 2327 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Plutarh - Dionizije poziva Platona