Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 20 Januar 2014 18:57

Edgar Moren - Dokolica je bašta u kojoj raste nova ovozemaljska hrana Istaknut

Fernan Leže - Dokolica na crvenoj pozadini Fernan Leže - Dokolica na crvenoj pozadini

Potrošnja proizvoda, u isto vreme, postaje samopotrošnja ličnog života. Nikome više nije cilj da prosto preživi u borbi protiv oskudice, da se savija oko domaćeg ognjišta, niti pak, naprotiv, da istroši svoj život u zanosima, već da potroši sopstveno postojanje. Mase pristupaju, u okviru dokolice koju određuje tehnički razvoj, nivou induvidualnosti koji su već dostigle srednje klase.

Savremena dokolica postaje, dakle, organski deo ličnog života, okvir u kojem čovek nastoji da potvrdi sebe kao ličnost.

Masovna kultura bitno je usredsređena baš na dokolicu; ona se ne bavi problemima rada, mnogo više se interesuje za domaće blagostanje nego za čvrste porodične odnose, ne meša se u političke i religiozne probleme (iako bi oni mogli da je koče). Upućena je na potrebe života u slobodnom vremenu, potrebe ličnog života, na potrošnju i blagostanje, s jedne strane, a ljubav i sreću - s druge. Dokolica je bašta u kojoj raste nova ovozemaljska hrana.

Tako masovnu kulturu možemo smatrati kao džinovsku etiku dokolice. Ali, da kažemo drukčije: etika dokolice, koja cveta nauštrb etike rada i naporedo sa drugim nestabilnim etikama, oblikuje se i deluje u masovnoj kulturi.

Masovna kultura se jedino trudi da popuni dokolicu (spektaklima, mečevima, televizijom, radiom, čitanjem novina i časopisa), ona ljude upućuje na to da lično spasenje traže u dokolici, štaviše, ona neguje dokolicu, koja postaje način života.

Dokolica nije samo prazna vreća u koju mogu da stanu važni sadržaji i u kojoj težnja ka ličnoj sreći postaje zahtev. Ona je sama po sebi kulturna etika. Dokolica nije samo okvir ličnih vrednosti, ona i sama po sebi predstavlja neku vrstu ispunjenja.

A, posebno, razonoda sama po sebi postaje neka vrsta ispunjenja.

Iz dela Duh vremena

Pročitano 4804 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 02 Mart 2020 11:54
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci