Artnit

Nedelja, 22 Septembar 2013 18:21

Obaveza nadzornika robova na seoskom imanju Istaknut

Rimski pisac Kolumela se nakon karijere u vojsci, i službe kao tribun u Siriji, u I veku nove ere posvetio se vlastitom imanju. Pisao je o poljoprivredi. On opisuje dužnosti upravnika i nadzornika robova, koji su radili na seoskim imanjima.

Upravnik se mora brinuti da družina ne bi već od ranog jutra izlazila na rad sporo i bezvoljno. Pri radu, on mora da raznovrsnim podsticajima razvedri umorne robove. Ponekad mora priteći u pomoć iznurenom, prihvatiti začas njegovo gvozdeno oruđe i sam obavljati njegov posao. Pri tom će ga podsticati da i on radi s voljom, onako kako mu sam daje primer. A kad se spusti veče, nikog ne sme ostavljati za sobom, već kao dobar pastir mora paziti da mu ni jedna ovca iz stada ne ostane na polju.

O praznicima treba da pregleda poljoprivredno oruđe. Još češće treba da pregleda sve gvozdene alatke. Oruđe treba da nabavlja u dvostrukim količinama, da ga češće popravlja i tako održava. Veća je šteta ako se prekine rad robova nego ako se kupi sve što treba. Družinu treba da snabdeva i odeva na celishodan način, nikako ne raskošno, pažljivo ih obezbeđujući od zime i kiše. Najbolja je krznena odeća s rukavima i kabanice s kapuljačama. S takvom odećom robovi mogu provesti na poslu čitavu zimu. Dvaput mesečno mora im pregledati odeću i njihovo gvozdeno oruđe. Češći pregled isključuje nadu da će na neki način ostati nekažnjeni. Robove u zatvoru mora svakodnevno prozivati i proveravati da li su dobro okovani, a zatim utvrditi da li je tamnica obezbeđena i dobro čuvana. Bez gospodarevog naređenja ne sme osloboditi nijednog roba, bez obzira da li ga je bacio u okove gospodar ili on sam.

Pročitano 1111 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Obaveza nadzornika robova na seoskom imanju