Artnit

Petak, 23 Avgust 2013 21:55

Ivan Foht - Ukus i stavovi prema umjetnosti Istaknut

Istina, mnogi od takvih ljubitelja umjetnosti vrše jednu samokritičku podjelu. Svjesni da prava umjetnost ipak nije ono što im treba, oni razlikuju "laku" i "tešku", "zabavnu" i "ozbiljnu" umjetnost, dopuštaju da je ova druga ili, kako često kažu, "visoka umjetnost" možda jedino prava, ali odmah dodaju da im je "preteška": "Nije to za mene".

U ovoj iskrenoj izjavi nalazi se ipak malo ironije prema "ozbiljnoj" umjetnosti, no i, što je još mnogo gore, odsustvo svake potrebe za njom. Štaviše, za ovaj stav umjetnost je negativum, jer ona ga "gnjavi". (Desi se ipak ponekad da joj, iako je ne traži i hitro izbjegava, mora zabunom ili slučajno prisustvovati: karta za, kako sad vidi, "težak" film je već kupljena, radio od preko puta svira "ozbiljnu muziku"; to su velike muke.)

Sve veće rasprostiranje ovog stava prema umjetnosti predstavlja zapravo jednu pravu, sudbinsku tragediju: upravo ono što je najljudskije ljude "gnjavi".

Gornjom podjelom se, dakle, umjetnost de facto proglašava nepotrebnom, jednim negativumom. Blizak joj je jedan drugi pojam o umjetnosti, kao o sredstvu da se negativum otkloni. Umjetnost je za takav stav samo sredstvo da se zaboravi dosadna i teška svakidašnjica (pa makar na dva sata). Nije mu važno šta će ona sama dati, nego da čovjeka drži i omamljuje toliko da mu iz podsvijesti ne probije briga za sutra ili sjećanje na neugodni razgovor od juče. Moramo dopustiti da je umjetnost u tom pogledu svakako pogodnija od sna, jer i u snu realnost probija i muči nas sve češće (procenat neugodnih snova u odnosu na ugodne je svakim danom sve veći). No ovim tretmanom umjetnost je stavljena na istu razinu s alkoholom i drogama. Pojam o umjetnosti kao opojnom sredstvu može se raširiti samo tamo gdje se širi i potreba da se pred realnošću zatvore oči.

Iz dela Uvod u estetiku

Pročitano 1895 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Ivan Foht - Ukus i stavovi prema umjetnosti