Artnit

Petak, 09 Avgust 2013 18:18

Đuro Šušnjić - Zvanično mišljenje i javno mnjenje Istaknut

Feliks Gonzales Tores - Javno mnjenje Feliks Gonzales Tores - Javno mnjenje

Kad jedna politička partija jednom osvoji vlast, ona se svim raspoloživim sredstvima bori da se održi na vlasti, što je često teže od osvajanja vlasti. Kad jednom postane vladajuća, prvi korak koji čini jeste da i svoje ideje, ideologiju i stavove učini vladajućim. Svaki vladar teži da postoji samo jedna vlada (njegova) i samo jedan način mišljenja (njegov).

Svaka vlada smatra da je "samo ono dobro, istinito i pravedno što koristi državi. Njen spas, njen ugled, njena moć je kriterijum morala. Lepo! Na taj način su širom otvorena vrata svakom zločinu, i ljudska istina, individualna pravičnost, demokratija - neka gledaju šta će...". "Postupak države jeste vršenje nasilja, i to ona zove pravom. Ali nasilje koje vrši pojedinac zove ona prestupom". "Da sam ja Država, ja bih se dao uhapsiti".

Već je rečeno da država napušta grube metode vladanja masama i zamenjuje ih finim tehnikama nametanja svoje volje pomoću veštog korišćenja simbola u koje ona zavija svoje interese. Ovo nikako ne znači slabljenje državne moći, jer se i na ovaj način izazivaju posledice koje se slažu sa interesima vladajuće grupe i suzbijaju posledice koje ometaju ostvarenje njene volje. Vidljiva kontrola zamenjuje se nevidljivom, ali se ne ukida. Država "poseduje veštinu manipulisanja ljudima tako da se ljudima vlada a da oni i ne znaju kako". "Moguće je zamisliti režim nevidljive diktature koja bi i dalje upotrebljavala forme demokratske vlade".

Grupi na vlasti, između ostalih sredstava vladanja, stoje na raspolaganju sredstva mass media preko kojih ona sistematski odašilje u masu simbole (ideje) koje je ona odabrala, koje je ona organizovala, koje ona usmerava i čije posledice ona kontroliše. U isto vreme ona cenzuriše sve simbole koji sprečavaju da se njena volja pretvori u istinu (i tako mass media, koja su inače stvorena radi uspostavljanja komunukacije, pretvara u sredstva za neosetno nametanje svoga političkog jarma i ukidanje istinske komunikacije). Ona je zaštitnik (svoje) istine. Od sada neka svako pazi šta govori, jer vlada pazi na sve koji govore!

Institucionalizacijom svoje ideologije, vladajuća grupa nastoji da onemogući javno mnjenje na taj način što će ga izjednačiti sa zvaničnim (institucionalizovanim) mišljenjem, tj. ukinuti ga. Javno mnjenje veoma često znači opoziciju zvaničnom ili vladajućem mišljenju i postoji u društvu sve dok postoje ne-vladajuće klase. I kada vladajuća grupa blagonaklono gleda na ispitivanja javnog mnjenja, ona u stvari želi da sazna koliko je njena ideologija postala vladajuća, tj. koliko je potisnula i onemogućila kritičku javnost. "Ja već znam da ti lažeš, kad pitaš".

Iz dela Ribari ljudskih duša

Pročitano 5517 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 10 Februar 2021 11:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Đuro Šušnjić - Zvanično mišljenje i javno mnjenje