Artnit

Subota, 27 Oktobar 2012 20:31

Turbo-folk - veliki srpski kreking Istaknut

Turbo-folk nastaje u vreme velike krize devedesetih godina prošlog veka, za vreme sankcija, rata u okruženju, kriminalizovanog društva, procvata sive ekonomije i negacije vrednosti civilnog društva. On donosi bleštavi i sladunjavi ukus kiča, ali prazninu vrednosti i ideja.

Turbo-folk je nastao iz folka, uz veliki uticaj modernih stilova. Sam melos je u početku bio mešavina srpske etno muzike i disko muzike, a kasnije se oseća uticaj i arapske, turske, grčke i romske narodne muzike. Vremenom, folk i etno zvuk sve više gube na značaju, a pesme dobijaju modernije tonove, i trpe uticaj pop, haus i tehno zvuka.

Lake rime turbo-folka su ispunjene sentimentalnošću, erotikom, primitivizmom. Opevane teme su najčešće sreća i ljubav, kao glavni lajt motivi masovne kulture.

Turbo-folk se nudi kroz "vešto" kopirane video-spotove, na bleštavim zabavama miliona, na koncertima. Igre spektakla idu zajedno sa turbo-folkom i prilagođavaju se širokoj publici.

U našem društvu turbo-folk odjekuje u svakom segmentu svakodnevnog življenja. U oblikovanju svakodnevnice primat su zadobili "ešaloni" novokomponovane estrade. Folklorna svest prepuna primitivnog populizma oblikuje nove vrednosti, daje nove idole, stvara nove ideale.

"Zvezde" i "zvezdice" turbo folka prisutne su svuda: emisije na televiziji ili radiju, žuta štampa. Masovni mediji stvaraju od njih vedete aktuelnih novosti i modele koji se mogu oponašati. Tako one postaju životni uzori sa svojim ekstravagantnim "imidžom" i načinom života "imućnih srećnika". Pokreti, držanje, hod, frizura, stil oblačenja, stil života ovih "zvezda" i "zvezdica" stvaraju jedan veliki "uzor života", posebno za mlade.

Pročitano 1904 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 19 Januar 2020 11:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Turbo-folk - veliki srpski kreking