Artnit

Petak, 21 Decembar 2018 12:02

Srp i čekić - simbol proleterske solidarnosti Istaknut

Srp i čekić je simbol proleterske solidarnosti koji je prvi put usvojen tokom ruske Oktobarske revolucije. Oni se vide kao simboli nužnosti zajedništva ("od buržoazije obespravljenih") seljaka (srp) i radnika (čekić) u čijem se interesu (a protiv buržoazije) vodi revolucija i ostvaruje međunarodno proletersko jedinstvo.

Posle Prvog svetskog rata (iz kojeg se Rusija povukla 1917. godine) i ruskog građanskog rata, srp i čekić su korišćeni kao simbol mirnog rada unutar Sovjetskog Saveza. U aprilu 1918. godine je prihvaćena verzija grba Sovjetskog Saveza koju je izradio moskovski umetnik Jevgenij Kamzolkin, a u leto iste godine odobren je na Petom sveruskom kongresu sovjeta. Grb prikazuje srp i čekić i crvenu zvezdu petokraku iznad zemljine kugle sa dva pšenična snopa prekrivena državnim motom Sovjetskog Saveza "Proleteri svih zemalja, ujedinite se!" na zvaničnim jezicima Sovjetskih republika, u obrnutom rasporedu od reda spominjanja u Ustavu Sovjetskog Saveza. Ruski filozof Aleksej Losev o ovom grbu je rekao: "To je simbol koji podstiče mase i nije samo simbol, već konstruktivno-tehnički princip ljudske delatnosti i volje (...). Ovde vidimo simbol jedinstva radnika i seljaka, simbol sovjetske države."

Mnogi komunistički pokreti širom sveta su preuzeli simbole srpa i čekića, neki sa lokalnim varijacijama. Takođe, je bio obavezan simbol na svim zastavama komunističkih partija širom sveta uz poznatu parolu Karla Marksa "Proleteri svih zemalja ujedinite se".

Pročitano 1466 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 31 Maj 2020 10:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Srp i čekić - simbol proleterske solidarnosti