Artnit

Sreda, 24 Oktobar 2012 11:43

Žuta štampa - paukova mreža satkana od sladunjavih snova i laži Istaknut

Poslednjih godina u naše svakodnevno življenje se uvlači žuta štampa. Štampa postaje sve više sredstvo za zabavu i manipulaciju, a sve manje sredstvo za informisanje. Njene poruke su često poluistinite, nedokazane, nebitne, nelogične. Zato sve više liči na mlin koji mnogo melje, a malo brašna se nađe u vreći.

Naša žuta štampa obiluje "najsvežijim", "najpikantnijim" vestima i pričama. Slike koje daje su mozaički parcijalizovane, crno-ružičaste. U njima često ružno postaje lepo, prazno puno, a lažno istinito. Ona ne ponire u dubinu života i društvenih problema. Sve se odvija na površini ili u fikcijama.

 

U žutoj štampi se svakodnevno piše o nasilju, ubistvima, saobraćajnim nesrećama. U kratkim vestima prikazuje se kako ograde normalnog života ruši neki nesrećan slučaj, katastrofa, zločin, strast, ljubomora.

Kratke vesti obiluju životnim situacijama i događajima koji su nabijeni velikom afekivnom snagom. Znatiželja čitalaca usmerava se i na razne smakove svetova, seks skandale, teorije zavere, političke afere.

"Vedete", kao i sočne pikanterije iz njihovog života, su u centru dnevnih vesti žute štampe. Svađe, ogovaranja, "filozofiranja" "vedeta" se prenose u razgovorima "rekla-kazala" ili u intervjuima. Čitaoci "gutaju" sve o njihovom privatnom životu.

Žuta štampa plete paukove mreže od sladunjavih snova i laži. Ona podržava i razvija određene predstave o životu i društvu i kvazi vrednosti, ponekad menja percepcije događaja i ličnosti. Žuta štampa je spremna i da "pljune" istini u lice samo da bi navela ljude da prihvate njenu istinu i na taj način otupljuje kritičko mišljenje.

Pravo kritičko mišljenje se sve više povlači i ustupa mesto opštim, naturenim, "prosečnim", neoriginalnim stavovima. Povlačenje kritičkog mišljenja postaje suviše česta pojava. Pa i mnogi ljudi počinju da veruju da su sami formirali svoje stavove, slobodno doneli svoje odluke. Ili kao što slikovito objasni Ivo Andrić "Nije najveća budala onaj koji ne umije da čita nego onaj koji misli da je ono što pročita istina".

Pročitano 1791 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 20 Januar 2020 11:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Žuta štampa - paukova mreža satkana od sladunjavih snova i laži